(untitled) (Baština, 2023)
Деца и малолетна лица у већини кривичних законодавстава у свету уживају повлашћени статус због своје психичке и физичке незрелости. Док деца спадају у категорију потпуно кривично неодговорних лица, малолетници подлежу одговорности, али под специфичним условима, дефинисаним Кривичним закоником Републике Србије и Законом о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица. Најновији догађаји који су се одиграли у Републици Србији, подстакли су на размишљање треба ли смањивати старосну границу за кривичну одговорност, треба ли пооштравати казнене мере и које превентивне мере треба предузимати да се питање деце и малолетних починилаца кривичних дела смањи и онемогући поновна трагедије попут трагедије у огледној основниј школи „Владислав Рибникар“ у Београду.