(untitled) (Baština, 2023)
Док је тема изучавања овог рада просторно одређена на подручје некадашње општине Краљево, хронолошки се у раду обрађује ванредна здравствена ситуација из пролећа 1972. године, када је у Југославији проглашена епидемија вариоле вере, тада већ егзотичне и заборављене болести. На основу истраживања до сада необјављених истраживања, анализом публикованих извора и штампе аутори су настојали да дају прилог сазнањима о друштвеним, економским и политичким околностима епидемијског стања у локалној заједници, на основу студије случаја општине Краљево. У овом истраживању примарно је примењен историографски методолошки приступ, а коришћене су методе анализе, синтезе, хипотетичко-дедуктивна метода, као и методе генерализације, конкретизације и студије случаја.