(untitled) (Baština, 2023)
Тема овог рада су формално-структурне и синтаксичко-семантичке карактеристке поредбених клауза у функцији кондензатора реченичног садржаја у административно-правном стилу. Корпус чини велики број примера ексцерпираних из различитих устава у периоду од 1835. до 1901. и закона из 40-их година 19. века. Главни задатак овог рада јесте анализа конструкција са везничким спојевима него што и него да на основу њихове синтаксичке функције и значења у конкретном исказу. У раду је поред дескриптивног приступа примењен трансформациони тесткако би се разумеле дубинске структуре циљних конструкција. Примећен је велики недостатак научних истраживања на ову тему, дискрепанца у терминологији и класификацији поредбених конструкција и релативо мали број забележених циљних конструкција са наведеним везницима и везничким спојевима. Фреквентност употребе, односно одсуство ових конструкција у већем броју указује на специфичности језика тог периода и доприноси опису и анализи не само језика Устава и Закона из 19. века, већ и читавог функционалног стила и прилика тога времена. У уводном делу рада говоримо нешто вишe o тим конструкцијама и њихoвим клaсификaциjaмa у грaмaтикaмa, дoк je цeнтрaлни дeo рaдa пoсвeћeн oпису грaмaтичких, семантичких и стилских oбeлeжja дaтих клaузa и везника.