(untitled) (Baština, 2023)
Расветливши нерешена политичка питања на Западном Балкану, рат у Украјини је актуелизовао и кључне изазове са којима се суочава спољнополитичкa орјентација Републике Србије. Одлука Србије да не уведе санкције Русији у контексту актуелног руско-украјинског рата, вратила је фокус на питање усклађивања у домену Заједничке спољне и безбедносне политике, у оквиру приступних преговора Србије са ЕУ. Имајући у виду да је чланство у ЕУ стратешки приоритет актуелне спољне политике Србије, ауторка у раду испитује да ли неувођење рестриктивних мера Русији неповратно блокира преговарачки процес са ЕУ или представља наставак истог спољнополитичког курса Србије, у коме односи са Русијом остају један од приоритета. Полазећи од тврдње да је перспектива чланства Србије у ЕУ одређена низом питањима како унутар Србије тако унутар ЕУ, закључак је да неувођење санкција Русији од стране Србије у вези са текућим ратом, не мења битно ток приступних преговора са ЕУ. У условима сложених геополитичких околности са једне и непостајања дефинисане стратегије спољне политике Републике Србије са друге стране, у ближој будућности се може очекивати наставак политике „балансирања“ као принципијелног и прагматичног избора који заговара упоредно развијање односа са Бриселом и Москвом.