(untitled) (Baština, 2023)
Главни циљ истраживања огледа се у анализи ставова васпитача о важности и заступљености моралног васпитања у садржајима плана и програма рада предшколских установа, у односу на пол, године радног стажа и године старости васпитача. Узорак истраживања чинило је 87 васпитача две предшкосле установе из Новог Пазара. Од инструмената коришћена је скала ставова васпитача о моралном васпитању, формирана за потребе овог истраживања. Резултати су анализирани применом статистичких тестова t-тест и АNOVA (анализа варијансе), уз помоћ програма SPSS. На основу добијених резултата, ставови о заступљености моралног васпитања у садржајима плана и програма рада показали су се статистички значајни у односу на пол, где су васпитачи женског пола имали позитивније ставове о заступљености садржаја плана и програма рада у односу на васпитаче мушког пола, као и код варијабле радни стаж, где су васпитачи са мање радног стажа имали негативније ставове о застуљености моралног васпитања у садржајима плана и програма рада у односу на васпитаче са дужим радним стажом.