(untitled) (Baština, 2023)
Овај рад има за циљ да представи националистичке дискурсе у СФРЈ пред њен распад и начин на који је етнички национализам инструментализован као средство остварења циљева политичких елита. На основу истраживања спроводених на ту тему, у овом раду биће предочене основне одлике националистичких дискурса у бившим југословенским републикама пред распад СФРЈ, начини њиховог конструисања, ширења и популарисања, биће указано на друштвене актере који су у имали кључну улогу у томе, на мотиве којима је бујање етничког национализма било подстакнуто и импликације које је имало. У раду ће бити обухваћен период од почетка 1980-их до 1991. године, када су Словенија и Хрватска прогласиле независност и када су почели први оружани сукоби. С обзиром на то да су кључну улогу у распаду Југославије имале Словенија, Хрватска и Србија, у овом раду су представљени националистички дискурси у само ове три републике.