(untitled) (Baština, 2023)
Руско-грузијски петодневни рат представља не само изразито интересантан војни феномен, већ осветљава и изазовне коридоре сложеног геополитичког оквира у региону јужног Кавказа. Иако се овај петодневни рат у домаћој јавности релативно често спомиње приликом различитих војно-политичких анализа, приметно је да не постоји адекватан фонд научних радова и других стручних анализа које би пратили ту динамику и степен интересовања. За одређене догађаје сложене структуре и карактера, а у шта свакако спада рат, па макар и петодневан, потребна је одређена временска дистанца и проток времена, како би се створили услови да се изведу објективни закључци, који би било корисни и у научном и у друштвеном смислу. Иако је у то време овај рат деловао, условно речено, као прилично једноставна и успешна операција руских оружаних снага, он је заправо његовом вишеслојном анализом, заправо избацио све аномалије на површину, не само руске војске, већ и руског друштва у целини. То је допринело да руско државно руководство донесе важне одлуке и изврши одређене системске промене, што је руској страни донело прогрес, а опонентима додатне бриге. На одликама овог рата, и многе друге државе могу извући одређена искуства, пре свега ради што ефикасније заштите свог суверенитета и територијалног интегритета.