(untitled) (Baština, 2023)
Од времена када су жене обрађивале земљиште, како би добијене плодове користиле за прехрану своје породице, до данас, када им бројне могућности које нуди савремени живот могу помоћи да се изборе за своју финансијску независност, ипак се није много тога променило. 107 испитаница овог истраживања је навело да им је и даље примарна делатност којом се баве пољопривреда. Страх од неуспеха, као и друштвене предрасуде које се све више истичу као главне баријере које, и поред наглашавања значаја појма родне равноправности, директно утичу на одлуке жена о покретању сопственог посла, нису их поколебале да истакну велику одлучност и спремност да се у будућности укључе у процес преласка на органску производњу и тако покрену сопствени бизнис. Имајући у виду наведено, јасно је да је, у свакако отежаним условима пословања, за одржање и потпору предузетничког духа жена на територији Косова и Метохије неопходна адекватна, како финансијка, тако и морална подршка од стране свих могућих релевантних извора.