(untitled) (Baština, 2023)
Празнична атмосфера којом обилује крај једне и почетак друге године неминовно асоцира на срећу, радост, узбуђење и друге лепе емоције. То је период емоционалне, али и материјалне, размене с члановима породице, пријатељима, колегама...Велики број људи у Републици Србији тада одлази на краћи одмор од посла и обавеза, пожелевши једни другима срећне празнике. Међутим, ово је и период када се сумира остварено у претходној години, када људи постају свесни својих неуспеха, малог броја оних на које се могу ослонити и који им могу пружити љубав и подршку. Основни циљ овог истраживања био је испитати како су људи у Србији расположени током ових празника, тј. да ли жеље за лепо расположење одговарају реалности. Онлајн упитником испиали смо 450 одраслих, узраста 18-68 година, од који су 65% биле жене. Поред социодемографских података, испитаници су давали и одговоре на ставке из Кратке скале интроспекције расположења. Резултати су показали да су позитивна расположења значајно израженија од негативних, и да се највећи број испитаних у време око Нове Године и Божића осећа емоције: пун љубави, срећан, задовољан и активан. Међутим, код значајног броја испитаних заступљени су нервоза, напетост, умор, презасићеност и друге негативне емоције. У раду су дискутовани добијени резултати као и њихове практичне импликације.