(untitled) (Baština, 2023)
Живот и тело човека представљају друштвене вредности које су одувек биле и остају предмет кривичноправне заштите. Изучавајући различите историјске епохе, да се закључити да живот и тело припадника појединих друштвених класа није било предмет кривичноправне заштите, а у појединим епохама кривичноправна заштита живота и тела није била једнако пружана сваком лицу. Стални развој друштва и промене у свим сферама доводили су до потребе све већег контакта међу људима а њихови односи долазили су до разних мимоилажења и жеље да буду решени по сопственом нахођењу. Конфликтне ситуације доводиле су до међусобних напада у циљу решавања насталих ситуација који су завршавали нападом и угрожавањем телесног интегритета људи. Рад садржи обраду кривичног дела убиства кроз историју кривичног права, те обухвата стари и средњи век, где се говори о месту кривичног дела убиства у Хамурабијевом законику, Закону XII таблица, Курану, Руској правди и даље све до савременог доба