(untitled) (Baština, 2023)
Банкарски систем у Краљевини СХС/Југославији одликовао се великим бројем локалних новчаних завода. На подручју Ниша пословао је већи број новчаних завода, од којих је највећи број основан пре Првог светског рата. Услед страдања, део ових банака није могао да настави са радом после рата, али је основано и неколико нових банака. У првој послератној деценији чак четири нишка новчана завода отишла су у стечај, што је првенствено била последица дугорочних улагања у индустрију. Банкарска криза 1931. године отежала је рад банака, али је већина нишких завода успела да то преброди без већих трзавица. Ипак, њихова финансијска снага није одговарала потребама једног геостратешког центра и они нису успели да оставе дубљи траг у привредним кретањима тог дела државе. У раду је, првенствено на основу архивске грађе. обрађен рад ових установа и одређен њихов значај у југословенском банкарском систему.