(untitled) (Baština, 2023)
Питање родних разлика представља значајну друштвену тему у многим научним областима, од социологије и антропологије до линвистике и социолингвистике. Истраживањима корелације рода са релевантним факторима посвећено је много пажње током последњих неколико деценија. У овом раду биће речи о теоријским основама утемељеним од стране неких од најистакнутијих аутора у области социолингвистике и критичке анализе дискурса. Циљ рада је да представи развој истраживања односа језика и рода, као и могуће тенденције у даљим истраживањима.