(untitled) (Baština, 2023)
Еколошка свест као саставни део еколошке културе, односно део опште културе подложна је утицају различитих фактора и различити чиниоци који доводе до њеног развоја. Стога се предмет овог истраживања огледа у утврђивању доминантних чиниоца који доводе до стицања еколошких знања, а самим тим и до развоја еколошке свести. Представљено истраживање спроведено је на узорку од 170 ученика четвртог разреда са подручја Косова и Метохије. Добијени подаци потврђују трећу истраживачку хипотезу, док остале две хипотезе нису потврђене. Живот у природи, односно садејство са природом, статистички значајно се може предвиђати на основу вртића, школе, породице и вршњачке групе као доминантних чиниоца утицаја на развој еколошке свести. Рефлексија спроведеног истраживања може се огледати у покушајима практирачара да вршњачку групу „придобију“ на своју страну, имајући сазнање о утицају на развој еколошке свести.