(untitled) (Baština, 2023)
Да би се остварио привредни напредак у мање развијеним земљама, неопходно је обезбиједити потребне ресурсе. Стране инвестиције врло често представљају примарни извор финансирања појединих свјетских економија, те борба за финансијске ресурсе који су ограничени постаје све већа. Многе државе плански приступају овом процесу, те улажу огромне напоре да би привукле стране инвеститоре. Из тог разлога неопходно је системски приступити овом проблему истраживања, те креирати адекватне стратегије привлачења страних инвестиција. Када је у питању Босна и Херцеговина и државе из окружења, конкуренција за привлачење страних инвестиција између њих је све суровија. Свака од држава из окружења посједује своје конкурентске предности, те уз адекватан сет подстицајних мјера може остварити значајан прилив страних инвестиција. Нажалост, од свих држава из окружења Босна и Херцеговина остварају најнижи прилив страних инвестиција, те је неопходно дефинисати конкурентске предности босанскохерцеговачког пословног амбијента.