(untitled) (Baština, 2023)
Дигитализација нуди велике могућности за приступ културном наслеђу. У случају старијих дела која су још увек заштићена ауторским правом правна ситуација је обично веома компликована. Предмет истраживања у раду јесу препреке у оквиру ауторског права које стоје на путу дигитализацији културног наслеђа. Свеобухватна дигитализација културног наслеђа неће бити могућа све док установе културе морају да разјасне статус ауторских права за свако појединачо дело. Ипак, Директива ЕУ 2019/790 је побољшала законски оквир за дигитализацију културног наслеђа. Отуда ће предмет истраживања у раду бити и значај појединих одредби ове Директиве за установе културног наслеђа. За Србију која се потписивањем Споразума о стабилизацији и усклађивању обавезала да ће вршити усклађивање домаћих прописима са правом ЕУ, искуство земаља чланица ЕУ у имплементацији ове Директиве ће бити од велике користи како за домаћег законодавца, тако и за домаће установе културе које су заинтересоване за нове правне оквире у вези са дигитализацијом културног наслеђа.