(untitled) (Baština, 2022)
Последњих година постаје све јасније да ефекти дигиталних игара нису усмерени само на забаву играча. Дигиталне игре пружају и могућност стицања знања и различитих искустава, промене свести и понашања, ширење видика, па и социјализацију са другима људима. И док се почетна стигматизација и подозрење научне и стручне, али и шире јавности полако смањује, тренд и значај примене дигиталних игара у учењу расте, како на нивоу појединца (путем информалног образовања), тако и институција (путем неформалног или формалног). Број истраживања ефеката њихове примене постаје све већи, посебно са почетка новог миленијума. У овом раду се пружа преглед образовних потенцијала које дигиталне игре имају а потом и сачињава категоризација резултата најзначајнијих истраживања ефеката њихове примене у формалном, неформалном и информалном образовању. Наведене резултате рад илуструје пролазећи кроз бројне примере конкретних меинстрим или образовних игара.