(untitled) (Baština, 2022)
Рад обрађује питање утврђивања положаја у околини Пирота у периоду између два светска рата. Пиротски положаји представљали су непосредну заштиту нишавског правца и града Ниша, као важног саобраћајног чворишта, а њихово утврђивање последица је забринутости југословенског војног врха од напада из правца Бугарске и одсецања главне одступнице према југу. У раду је дат осврт и на односе са Бугарском у првој половини XX века, како би се оправдала бојазан југословенске стране и намера за што бољим осигурањем источне границе, у складу са постојећим ратним плановима.