(untitled) (Baština, 2022)
Разни аспекти брачног и породичног живота важан су ресурс менталног здравља одраслих особа. Основни циљ овог истраживања био је испитати да ли се на основу успешности решавања брачних конфликата, брачне стабилности и задовољства породицом могу предвидети депресивност, анксиозност и стрес одраслих који живе на територији Косова и Метохије. Узорак је чинило 185 одраслих лица, 100 жена и 85 мушкараца, који живе у браку или ванбрачној заједници. У истраживању је примењено неколико упитника: Скала успешности решавања брачних конфликата, Скала брачне стабилности, Упитник породичне адаптације и ДАСС-21. Добијени резултати показују да је једини значајан предиктор анксиозности, депресивности и стреса била успешност решавања брачних конфликата. Између испитаних аспеката брачног и породичног живота постоје умерене до високе корелације, па та могућност њиховог садејства може бити разлог зашто се и друге променљиве нису показале као значајне. Добијени резултати дискутовани су у светлу релевантних теоријских концепата и резултата неких ранијих истраживања.