(untitled) (Baština, 2022)
У тексту ће се тумачити кључни појмови постколонијализма, постколонијалних студија са рефлексијом на оријентално сликарство Паје Јовановића. Основе истраживања су у оквирима утицаја окцидента и колонизаторских земаља на умјетничко стварање Јовановића а критичком анализом и компарацијом споменутих појмова покушаће се утврдити карактеристике оријенталног израза овог сликара кроз студију случаја неколико његових дјела: Рањени Црногорац (1882), Мачевање (1883), Кићење невесте (1886). Теоријска основа за наведена истраживања ће се фокусирати на постколонијалним студијама Едварда Саида (Edward Said), Марије Тодорове (Marija Todorova), и Бојане Матејић гдје ће се утврдити степен импелементације оријенталног дискурса у културној баштини српског народа.