(untitled) (Baština, 2022)
Циљ израде овог рада је да се открије да ли квалитет инструкције васпитача утиче на испољавање креативности код предшколске дјеце. У истраживању је учествовало 100 дјеце узраста између 5 и 6 година, која су била подијељена у двије једнаке групе. За потребе истраживања кориштен је папир А4 формата на коме се налазио нацртан троугао. Првој групи дјеце васпитачи су дали инструкцију: „Завршите овај цртеж“, док је другој групи дјеце дата инструкција: „Правилно завршите овај цртеж“. Тим стручњака састављен од истраживача, педагога, васпитача и наставника ликовнне културе процјењивали су цртеже према сљедећим карактеристикама: број линија, број кориштених боја, број предмета на цртежу и композиција цртежа. Сваки од три процјењивача бирао је цртеже за које он сматра да су креативни. Статистички значајна разлика пронађена у броју кориштених боја, линија и предмета. Резултати су показали да не постоје статистички значајне разлике између двије групе с обзиром на композицију цртежа. Разлика није пронађена ни у броју цртежа означених као креативни од стране различитих процјењивача. На основу анализе спроведене у овом истраживању може се констатовати да дјеца предшколског узраста своју креативност слободно и природно испољавају без обзира на инструкције васпитача. С обзиром на то да су ранија истраживања потврдила да се креативност гуши са поласком у основну школу потребно је пронаћи и описати узроке који доводе до тога, те у складу са будућим налазима стварати нове парадигме које ће бити темељ холистичког развоја дјетета.