(untitled) (Baština, 2022)
Пут успостављања специјализованог музичког образовања са наставом солфеђа, као неопходним предметом за стицање најпре основног, а затим и средњег и високог музичког образовања, текао је отежано услед историјских превирања на територији Србије и великог каскања за остатком Европе у многим аспектима националног културно-образовног развоја. Имајући у виду недостатак музички образованог кадра и одсуство националне композиторске праксе, која би утабала стазе и отворила врата ка институционализацији музичког образовања, поставља се питање настанка националне солфеђистичке школе и њеног развоја. Циљ рада представља уочавање кључних тренутака у развоју наставе солфеђа у Републици Србији, укључујући деловање личности из области музичке педагогије у периоду од деветнаестог века до данашњих дана, са посебним освртом на најзауступљенији методски приступ.