(untitled) (Baština, 2022)
Емоционална регулација је компонента емоционалне интелигенције која је јако битна за развој јединке и квалитет живота. Кроз одрастање, у односу са породицом, вршњацима и на крају са партнерима, учимо да каналишемо емоционална искуства и градимо карактеристичне афективне стилове. Циљ овог рада је испитати да ли постоји међузависност фигура афективне везаности у предикцији афективних стилова на узорку младих одраслих девојака које су тренутно у партнерској вези и које нису (264 испитаница). Инструменти који су коришћени су: Упитник за процењивање партнерске, пријатељске и породичне афективне везаности – ПАВа, ПАВб и ПАВц (Каменов, Јелић 2003) и Упитник афективних стилова ASQ (Hofmann, Kashdan 2010). Потврђена је повезаност између афективних стилова и афективне везаности за све три испитиване фигуре као и предикторска моћ неких димензија афективне везаности у објашњењу афективних стилова. Иницијалне претпоставке овог рада су делимично потврђене, али резултати указују на теоријске и практичне импликације које би радовима у будућности могли бити допуњени.