(untitled) (Baština, 2022)
Предмет овог рада су музејске специјалне библиотеке у установама заштите покретних културних добара. Приказано је стање музејских библиотека у Србији и значај који имају у развоју наше културе. Анализиране су промене које су се дешавале у њиховом раду кроз анализу статистичких података и кроз поређење са специјалним библиотекама које су у саставу различитих врста организација. Према подацима Народне библиотеке Србије која води регистар свих библиотека у Републици Србији, постоји 50 регистрованих музејских библиотека које су у раду идентификоване, анализиран је њихов рад и приказано стање и могућности развоја. С обзиром на чињеницу да специјалне библиотеке функционишу унутар организације у чијем су саставу, оне свој рад организују у складу са потребама оснивача. Са друге стране, своју основну библиотечко-информациону делатност остварују у складу са законским нормативима, правилима струке и кроз сарадњу са сродним библиотекама. Приказ и анализа рада музејских специјалних библиотека има за циљ да истакне њихове потребе, испита могућности за превазилажење одређених проблема и унапређење делатности у условима упоредивим са сродним библиотекама које имају исти или слични статус унутар организације у чијем се саставу налазе.