(untitled) (Baština, 2022)
Развојем информационо-комуникационих технологија дошло је до убрзаног развоја друштва, међутим уз олакшање комуникације, пословања и забаве дошло је до појаве читавог низа проблема у погледу безбедности корисника у сајбер простору, али и самих држава. Сајбер криминал је постао учестала појава која наноси материјалну и нематеријалну штету корисницима друштвених медија који су често недовољно информисани о методама оваквих сајбер криминалаца. С друге стране, виртуелно окружење, омогућило је сајбер терористима да пренесу своје мотиве и активности из физичког простора у дигитални. На жалост, последице оваквог сајбер терористичког деловања нису ни мало мање девастирајуће него код традиционалних терористичких активности. Сакривени у дигиталном простору, терористи пропагирају своју политичку или религиозну идеологију, регрутују нове чланове и организују нападе, користећи, често са великим успехом, идентичне терористичке стратегије које су коришћене и пре појаве сајбер простора. Недостатак међународне сарадње, усаглашености законодавства, али и занемаривање сигурносних система нових уређаја, од стране стручњака из ове области, који функционишу уз помоћ информационо-комуникационих технологија створиће у будућности још плодније тле за наставак и развој оваквих криминалних активности. На жалост нису све државе мотивисане нити виде своје интересе у погледу сарадње у овој области, али разорни потенцијали сајбер криминала и сајбер тероризма на глобалном нивоу морају бити довољно јак фактор који ће потпуну међународну сарадњу у овој области поставити као императив.