(untitled) (Baština, 2022)
Тешко је данас и замислити како би човек функционисао у савременом друштву без употребе технологија заснованих на интернету. Свакодневне интеракције које се дешавају у дигиталном окружењу прожимају све сфере друштва, омогућавајући комуникацију, забаву али и пословање корисника. Међутим, недостатак технолошких вештина и дигиталне писмености код великог броја људи повећавају шансе да они постану жртве различитих видова сајбер криминалних активности. Овакве активности често могу имати веома тешке физичке, материјалне и емоционалне последице по кориснике интернета и друштвених мрежа. Такође, није редак случај да интеракција са злонамерним сајбер криминалцем доведе и до трагичних последица. Овај проблем нарочито погађа најмлађу популацију, која свакодневно проводи време у виртуелном окружењу, често без потребних технолошких вештина и искустава, али и без надзора родитеља. Чињеница да је сваким даном на светском нивоу све већи број млађих корисника дигиталних технологија би морала да алармира стручњаке из ове области, али и владе свих земаља да се озбиљније посвете овој појави. Дигитална писменост се намеће као неоспорна полазна основа која може бити и најделотворније средство у сузбијању оваквих злонамерних сајбер активности.