(untitled) (Baština, 2022)
Нововековни кивот Светог краља Стефана Дечанског израђен је у Дечанима 1849. године. Претпоставља се да га је израдио и дуборезом украсио дуборезац Димитар Станишев из Крушева, а осликао зограф Анастас Константиновић. Кивот има облик саркофага на четири ноге, позлаћен је и богато украшен дуборезом у који су уклопљена сликана поља у виду наративних сцена и портрета српских светитеља. На поклопцу се, између осталог, налази тридесет и један кружни медаљон са сликаним допојасним представама српских владара и црквених великодостојника. Иконографска анализа ових медаљона тема је овог рада.