(untitled) (Baština, 2022)
Детективика (детективски жанр) се заснива на наративу који приказује потрагу и разоткривање мистериозног преступа у плаузибилном окружењу. Она обухвата три поджанра (школе): класичну, hard-boiled и метадетективику. Сваки поджанр поменути наратив модификује и усклађује са социо-идеолошким хоризонтом коме припада. У овом раду посматрају се друштвене околности које су довеле до преиначавања наратива класичне школе и појављивања hard-boileda. Овај поджанр појавио се у Америци тридесетих година XX века. Америка је била земља у кризи, рецесија и прохибиција изазвале су корупцију, незапосленост и криминал. То је условило да публика изгуби поверење у способност индивидуе и осети се немоћно пред индустријским, технолошким и политичким силама масовног друштва. Hard-boiled, у лику свог детектива, нуди, у односу на онај класичне школе, нов модел понашања у циљу враћања пољуљаног поверења у личне вредности. Детективи ове школе окреће се примордијалној мушкој одредници и постаје фалус, не само у погледу ерективне моћи коју непрестано доказују у борби, пићу и сексуалним авантурама, већ и у називу који је постао њихова колоквијална одредница – dick (пенис). Утицај друштвених околности у обликовању hard-boiled школе детективског жанра најуочљивији је у улози часописа Black Mask кроз који су порошли готово сви значајни представници овог пожанра. Black Mask је учио ауторе да пишу у складу са очекивањима публике, као што је и читаоце „позивао“ да постану вешти и доброплаћени радници, да буду мушкарчине и „жестоки“.