(untitled) (Baština, 2022)
Латентна структура манифестних статусних карактеристика анализирана је на различитим узорцима српске популације описаним различитим скуповима статусних варијабли уз помоћ различитих метода за анализу латентних структура у неколико студија спроведених у различитим периодима друштвеног, политичког и економског развоја. Сходно томе, резултати добијени анализама су различити; међутим, редовно су се појављивале неке стабилне латентне структуре, као што су образовни и професионални статус родитеља, образовни и професионални статус испитаника, као и друштвено-политички ангажман породице, боравишни статус и економски статус.За протекло време догодиле су се велике друштвене, економске и политичке промене. Ове промене су неизбежно имале одређени утицај како на конфигурацију статусних карактеристика тако и на број и природу димензија латентног статуса. У овој студији биће представљени резултати добијени у овом периоду друштвеног, политичког и економског развоја земље, у којима репрезентативни скуп статусних карактеристика описује репрезентативни спортски узорак становништва Србије.