(untitled) (Baština, 2022)
У овом раду, пажњу стављамо на тероризам кроз кривично законодавство Босне и Херцеговине и Републике Српске. У постојећем научном фонду, стручној литератури, разним организацијама, иинституцијама, политичким субјектима, не постоји довољан степен сагласности, како би могли оформити суд да постоји, генерално узев, једна општеприхваћена дефиниција тероризма. Са друге стране, обзиром на разноврсне активности и акције, резултате, ефекте и посљедице терористичких организација и терориста, морамо констатовати да постоји веома висок степен сагласности у ставовима, да је тероризам једна од највећих сигурносних и безбједносних пријетњи данашњице. Све већи пораст терористичких акција и пријетњи довео је до имплементације нових законодавних норми како би се на што бољи начин успјело супротставити тероризму. Организовани криминал на међународном нивоу и терористичке активности у све већој мјери изискују повезивање држава, међународних организација путем Конвенција, Резолуција или Закона. Тероризам дјелује амбивалентно и као пријетња стабилности друштва, држава и развоју истих на глобалном нивоу. Експанзија тероризма кроз вријеме изненадила је многе организације, институције, којима је циљ очување безбиједности гдје се јавила потреба за реформама. Кроз законе у БиХ и РС видјет ћемо како је законодавац ријешио питање тероризма и које су посљедице за оне које се истих не придржавају