(untitled) (Baština, 2022)
Повод писању овог рада је (не)примена Споразума о питањима сукцесије, нарочито његова Анекса „Г“ који се односи на приватну имовину и стечена права. Аутори су с теоријског аспекта анализирали правне норме те су потом истраживањем судске праксе и анализом донетих одлука указали на (не)примену ратификованог Уговора о питањима сукцесије. Поштујући преузете међународне обавезе, важеће међународно право, законитост и правичност, као и кредибилитет Европске уније, намеће се потреба да се у пракси осигура ефикаснија и директна примена Анекса „Г“ Споразума о питањима сукцесије којим је прописано да ће државе наследнице СФРЈ штитити приватну имовину и стечена права грађана и других правних особа. Резултат рада аутора је Платформа за „Окончање ратног периода“ на просторима бивше заједничке државе СФРЈ спровођењем ратификованог Уговора о питањима сукцесије с Анексима од „А – Г“ уз посебни осврт на Анекс „Г“ Приватна имовина и стечена права, као конвалидацију донетих закона и њихових правних последица. Циљ је да представници држава бивше СФРЈ на темељу наведене Платформе усвоје предлоге будуће Декларације, коју су аутори изнели у закључку рада.