(untitled) (Baština, 2022)
У овом раду су изложени резултати анализе садржаја који се тичу знања о традиционалној култури у актуелним наставним плановима и програмима за први циклус основног образовања у Републици Србији. Циљ ове анализе је да се утврди колико су заступљени поменути садржаји, како се они трансформишу и на које начине преносе деци. Основно полазиште у овом раду је да се у актуелним наставним плановима и програмима, односно у наставним предметима, могу препознати наставни садржаји који имају обележја традиционалне културе, као што су: језик, вредности, морална начела, обичаји, народно стваралаштво, веровања, ритуали и обреди. Током истраживања, примењивани су углавном историјски и упоредни метод, као и анализа садржаја, као веома значајан извор научног сазнања. Значај овог рада може се препознати у намери да се укаже колико су и зашто важни наставни садржаји традиционалнe културе и како они утичу на стицање знања о идентитету, на очување идентитета и развој интеркултуралности.