(untitled) (Baština, 2022)
Спорт у функцији опште глобализације друштва на свим нивоима одлучивања и свим својим сегментима је незаобилазан део прогреса који директно утиче на технолошки развој, културу, здравље, животни стандард, престиж, конкурентску супремацију националне економије и културе, уважавајући савремене методе група и појединаца у систему у којем су парцијалне интервенције економски неисплативе. Радикалне иновације су дугорочни процес који се вертикално пројектује од најнижег до највишег нивоа, поштујући најновија технолошка достигнућа, светске стандарде и норме стратешког планирања организације, кадрирања, дисперзије функција, лобирања, конкурентности, величине тржишта и контроле квалитете производа и услуга. У случајевима наглог нарушавања целокупног система и дебаланса на глобалном нивоу када рокови опоравка нису довољни, уводе се екстремно радикалне мере са циљем заустављања негативних тенденција. Те су мере ограниченог домета и најчешће се односе на алармантна стања изазвана ратовима или природним непогодама, а у последње две године изазване епидемијом и пандемијом Корона вируса, који се први пут појавио у Вухану у Кини у децембру 2019. Кинеска влада је прогласила „ванредно стање“ 20. јануара 2020. Кина је успела да прекине утицај епидемије за кратко време мерама као што је полицијски час, рад од куће, обавезно ношење маски приликом излажења из куће и куповине, ношење заштитне одеће , што се односило чак и на кућне љубимце. Међутим, политике које су земље спроводиле против корона вируса су се међусобно разликовале (Озтурк, Б., 2021, П:54). Као што се може видети, коронавирус је једна од најтежих епидемија у људској историји. Ниједна од епидемијских болести попут САРС-а и еболе које су људи искусили у модерним временима није претила да изазове промену светског поретка. Иако постоји много тврдњи, претпоставки и теорија завере у вези са сваким стадијумом, као што је појава, ширење и последице корона вируса, још једно важно питање је да ли су научни подаци доследни и систематични (Озтурк, Б., 2021, П:54). Због смртоносног и респираторног вируса који се шири по свету, људи су под великим стресом и на њихову психологију негативно утиче изолација и егзистенцијални страхови који су само додатак животним бригама. (Озтурк, Б., 2021, П:56). Такви процеси захтевају хитну интервенцију и модулацију привремених мера које не толеришу демократизацију процеса одлучивања и засновани су искључиво на дискурсу прилагођавања новонасталој ситуацији и захтевају брзу трансформацију. Интервенционизам у тако изузетно радикалној модулацији може бити структуралне и / или комерцијалне природе јер обоје садрже квантну квалификацију, креативне и иновативне елементе развоја спорта и сусрећу се у образовању, јавним здравственим и културним областима. Уважавајући мултикултуралност као културни плурализам са националним предзнацима, кроз експанзију спорта и спортских такмичења као своје наглашене компоненте, глобализација се убрзаним ритмом шири на модернизацију процеса и постаје парадигма и образац за остале сегменте развоја друштва у целини.