(untitled) (Baština, 2022)
Циљ истраживања је био да се утврди предиктивна моћ васпитних стилова родитеља процењених од стране адолесцената у предвиђању психопатских тенденција адолесцената. Узорак је чинило 270 адолесцената узраста 16 и 17 година који похађају једну од четири средње школе у Косовској Митровици. У истраживању су коришћени следећи инструменти: Упитник родитељских стилова и димензија – PSDQ и Упитник за процену психопатске девијације – PAQ. Резултати истраживања показују да адолесценти своје родитеље перципирау као доминантно ауторитативне у васпитању и да показују ниске психопатске тенденције. Васпитни стилови оца процењени од стране адолесцената као модел објашљавају од 8% до 10% варијансе психопатских тенденција адолесцената, а као значајни предиктори се издвајају регулација са негативим предзнаком β коефицијента као аспекат ауторитативног васпитног стила, и принуда и вербална хостилност као аспекти ауторитарног васпитног стила. Васпитни стилови мајке процењени од стране адолесцената као модел објашљавају од 5% до 8% варијансе психопатских тенденција адолесцената, али се из групе предикторских варијабли ни једна варијабла није издвојила као значајан предиктор