(untitled) (Baština, 2022)
У овом раду представљени су налази истраживања којим смо желели да утврдимо познавање учитеља о заступљености народних игара Косова и Метохије у оквиру наставе музичке културе и физичког васпитања у млађим разредима основне школе на подручју севера Косова и Метохије. Истраживање је реализовано на узорку од 73 учитеља из општина Лепосавић и Косовска Митровица у току 2019. године. Предмет истраживања представља емпиријску проверу заступљености народних игара Косова и Метохије у наставном процесу. Циљ истраживања усмерен је на сагледавање фактора који утичу на заступљеност народних музичких игара Косова и Метохије у наставном процесу. Резултати истраживања указали су да народне игре са Косова и Метохије нису у довољној мери заступљене на часовима музичке културе и физичког васпитања. Истраживање је указало да учитељи не познају у довољној мери основне музичке карактеристике народних песама и игара са овог поднебља али да су свесни значаја примене наведених садржаја у очувању националног и културног идентитета народа.