(untitled) (Baština, 2021)
Потреба за привредним развојем утицала је да се крајем XIX века на простору Краљевине Србије оснује велики број новчаних завода. Њихов локални карактер и невелики капитал којим су располагали утицао је да у свакој вароши постоји већи број финансијских установа на акционарској основи. Овај тренд настављен је и стварањем Краљевине СХС/Југославије, а Ниш је као једно од привредних средишта југоисточног дела државе карактерисао и велики број локалних новчаних завода. У раду је представљено пословање и постојање Нишке индустријско-трговачке банке, основане после Великог рата, а која је постојала до забране рада финансијским установама у социјалистичкој Југославији. Рад је писан првенствено на основу архивске грађе, а стављање ове установе у шири контекст омогућено је коришћењем релевантне литературе.