(untitled) (Baština, 2021)
Финансијска политика је веома важна за развој културне баштине. Без ефикасног система финансирања, нема успешног очувања културне баштине. Ефикасно финансирање не зависи само од законодавне политике, него и од свих учесника у овој области, почевши од друштвеног разумевања баштине, па до њеног познавања од стране потенцијалних инвеститора. Последњих година долази до пораста потребе очувања културне баштине, а самим тим и до пораста захтева за финансијским средствима за њено очување. Разлози су, очигледно, у већем броју објеката који захтевају обнову, проширење послова и поступака који су усмерени на њихову конзервацију и очување, те све мањем обиму јавних финансија опредељених у ове сврхе. Културна баштина је јавно добро и зато је њено очување тешко замисливо без улагања јавних средстава. Јавно финансирање културне баштине има вишеструке позитивне учинке за државу. Непосредни учинак је, наравно, очувана и обновљена културна баштина, а посредни су шири. То су нова радна места, подршка традиционалним занатима, развој туризма и локалне привреде, побољшање инфраструктуре и околине за боравак. Јавно финансирање културне баштине не сме се посматрати као бреме, него као инвестицију која ће се вишеструко вратити. Наравно, потребно је усмерити се и на донаторе, пројектно финансирање, средства различитих европских програма и организација, како би се у будућности обезбедило што више резноврсног финансирања културне баштине.