(untitled) (Baština, 2021)
Навођење детета на присуствовање полним радњама је кривично дело које у нашем Кривичном законику егзистира непуних дванаест година. Досадашња пракса је показала да готово нема никакву практичну примену, али обавезe којe произилазe из потписаних и ратификованих конвенција је да ова инкриминација буде део важећег кривичног законодавства. Основни разлог инкриминисања оваквог понашања је заштита менталног развоја детета од штетних последица које могу да настану од присуствовања сексуалним радњама, а нарочито када је реч о силовању. Посебно је указано на недефинисаност „других” полних радњи, како је то наведено у законском тексту, и које би то евентуално радње могле да обухватају, као и недоумице које се тичу покушаја код овог кривичног дела, обзиром на постојеће специфичности.