(untitled) (Baština, 2021)
Потписивањем Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом 29. априла 2008. године, Србија се обавезала на усклађивање свог законодавства са правним тековинама Европске уније. Сагледавање основних карактеристика правног система Европске уније и његово разумевање важно је у контексту хармонизације, односно мера за успостављање заједничког и унутрашњег тржишта, као и предприступне стратегије треће државе за пријем у чланство у ову организацију. Стога се од државе кандидата за чланство очекује да створи повољно правно окружење за пословање домаћих привредних субјеката на унутрашњем тржишту. Да би она у томе успела, потребно је да постепено усаглашава своје законодавство са acquis communautaire, а пре свега неопходно је добро познавање и разумевање прописа Европске уније чије се преношење oд земље кандидата за чланство очекује.