(untitled) (Baština, 2021)
Под историјским научним истраживањима могу се схватити систематизовани, објективни и критички процеси стицања новог научног сазнања о ближој или даљој прошлости, у коме се улоге научног сазнања и укупне прошлости као праксе смењују. У свим наукама постоји општа сагласност, да се хипотезе могу дефинисати у складу са правилима научног дефинисања. Следствено томе, код већине аутора је неспорно постојање опште сагласности различитих теоријско-методолошких праваца, да су хипотезе основане претпоставке о појави, проблему и предмету истраживања, које су исказане у облику ставова и судова и да имају одређену сазнајну вредност, у свим научним, као и у историјским истраживањима. Хипотезе су опредељене формулацијом проблема, предметом истраживања и циљевима истраживања, и то пре свега научним, састоје se из варијабли и ставова хипотезе који исказују односе између варијабли. Хипотезе је нужно разликовати у процесу стицања научног сазнања и у пројектима научног истраживања.