(untitled) (Baština, 2021)
Када је реч о вођењу монетарне политике у Републици Србији потребно је нагласити да је основни оквир за регулисање поменуте политике донесен и усвојен Закон о Народној банци Србије. Аутор овог рада истиче је неопходно поштовати захтевани примарни циљ Народне банке Србије, односно потребно је поштовати пре свега постизање и одржавање стабилности цена, чиме се доприноси очувању стабилности финансијског система и одрживом економском расту привреде Републике Србије у целини. Постоје бројни начини утицаја Народне Банке Републике Србије на остваривање монетарне политике, али у овом раду аутор истиче само неке од важнијих попут: остваривања стабилности цена, спровођење режима циљане инфлације од стране Народне Банке Србије и др. Осим тога да би се могла остварити сигурна монетарна политика потребно је путем обелодањених годишњих индекса потрошачких цена извршити изражавање у датом интервалу, као и уз препоручено исказивање процењеног дозвољеног одступања. У циљу комплетирања монетарне политике могућа је примена реалног приказа референтне каматне стопе. Она је основни инструмент монетарне политике у режиму циљане инфлације коју Народна Банка настоји да одржи на реалном нивоу у датом периоду посматрања. Осим тога Народна Банка путем осталих монетарних инструмента креира укупне услове у којима ће деловати инструменти монетарне политике попут на пример интервенција на девизном тржишту, обављању самих операција на отвореном тржишту, прописивању обавезне резерве, давање кредитних и депозитних олакшица као и обављање континуираних интервенција на девизном тржишту Републике Србије. Аутор истиче у овом раду и постојање неких других значајних услова утицаја на вођење опште монетарне политике у економији Републике Србије. Аутор рада је истакао значај имплемнтације процене вредности непокретности правних субјеката у Републици Србији као и на значај формирања базе процењених непокретности од стране лиценцираних проценитеља, а што је могуће применити и у великом броју веома хетерогених компанија (Blair, 2017; Chen, 2019; Gandy, 2019).