(untitled) (Baština, 2021)
У раду је дат преглед тема из области образовања и васпитања које су до сада објављене у Часопису Баштина у периоду од 1991. до 2020. Образовање и васпитање је одувек било друштвено условљено. Све што се дешава у друштву, с једне стране нужно се одражава и на процес образовања и васпитања. С друге стране, све промене у образовању и васпитању за реперкусију имају и промене у друштву. Часопис Баштина који је од 1991. до 1997. издавао Институт за проучавање културе Срба, Црногораца, Хрвата и Муслимана у Приштини, а од 1998. Институт за српску културу у Приштини чије је седиште од 1999. у Лепосавићу, објављује радове из области друштвено-хуманистичких наука. Часопис Баштина је до сада објавио 52 свеске у којима су саржани различити курсеви: Књижевност, Историја, Историја културе, Етнологија, Политикологија, Социологија, Етномузикологија, Демографија, Археологија, Уметност, Историја уметности, Језик, Књижевност, Естетика, Хроника, Грађа и Прикази и полемике. Анализом тема у до сада објавјављеним свескама, само 63 рада за проблем проучавања су имала различите аспекте образовања и васпитања. Они су објављени у оквиру курсева: Историја културе – 38 радова; Историја – 8 радова; Педагогија – 5 радова; по 3 рада у облати Просвете и Етномузикологије; Политикологија и социологија – 2 рада; и по 1 рад из области Језика, Историје уметности, Књижевности и посебне тематике - Дело Владете Вуковића. Посматрани периоди се може поделити на два периода. Први је од 1991. до 2006. када су објављена само два четири рада. Остали радови објављени су у другом периоду од 2007. до 2020. Знатно већи број радова из области васпитања и образовања резултирао је упошљавањем истраживача из области педагогије на Институту за српску културу и премештање Учитељског факултета из Призрену у Лепосавић 1999. Највећи број радова је из области историје педагогије. Мањи је број радова из општих педагошких тема, а један број радова за проблем проучавања је имао различите аспекте образовања и васпитања. Полазећи од чињенице да је Институт за српску културу мултидициплинарна институција, а Часопис Баштина периодична публикација у којој се објављују радови из области друштвено-хуманистичких наука у које спада и Педагогија, може се закључити да је до сада у овом часопису објављен мали број радова који су се бавили проучавањем пбразовања и васпитања, па се и истиче потреба да у будућности заступљеност тема из области образовања и васпитања у Часопису Баштина буде већа.