(untitled) (Baština, 2020)
Сам феномен спорта је изразито вишезначан, те се њиме можемо бавити с физикално-моторичког становишта, али га истовремено можемо сагледавати и као шири друштвени и хуманистички феномен. Различита дефинисања и приступи спорту имплицирају потребу за увођењем систематске концепције која може да допринесе бољем сагледавању значења и улоге спорта, не само у животу појединца, већ и целог друштва. Савремени спорт се не односи искључиво на сфере индивидуалних и приватних избора, већ у своју реализацију укључује велики број људи, те има широк друштвено социјални и културни значај. Овај рад истиче да уз помно праћење и анализирање из угла друштвено-хуманистичких наука, спорт захтева и исцрпно анализирање са других аспеката; како би могао све више постизати своје аутентичне циљеве и стварати подстицаје свеобухватног развоја, не само сваке индивидуе, већ и промоције читавог друштва. Овакав приступ спортској стварности омогућава вредновање способности, моделовање стилова живота као одговор на нове потребе савременог човека, процену утицаја на лично и колективно понашање те диференцијацију битног од небитног. Досадашња пракса развоја спорта у свету јасно показује да је немогуће замислити живот савременог човека само са економских аспеката. Мултидисциплинарним приступом не искључује се доминантна значај економског аспекта развоја спорта у односу на социјални, културни, здравствени, медицински, еколошки… Наведени ставови усмеравају на нужно укључивање стручњака различитих профила у истраживање развоја самог спорта, али потврђују и тезу да истраживања економских аспеката не могу заобилазити и занемаривати резултате истраживања која полазе са другачијих неекономских позиција.