(untitled) (Baština, 2020)
Антички локалитет Миниципијум DD је један од ретких у нашој земљи чији је форум систематски археолошки истражен. Акценат наших истраживања у раду је на анализама архитектонске скуптоване декорације цивилне базилике на јужној старни форума која одражава специфичности архитектуре овог античког места. У светлу новијих сазнања у региону у могућности смо да одредимо место и ток развоја специфичних облика архитектонске скулптоване декорације и њихову појаву у склопу цивилне базилике. Морфолошко-стилском анализом су издвојени посебни детаљи који одређују идентификацију условa постојања и токове развоја декорације. Овим сазнањима су прецизније одређени стилски ред којем примерци припадају, порекло утицаја и усаглашеност са општим принципима обликовања римских декоративних елемената. Закључак је да декоративна камена пластика из цивилне базилике Муниципијума DD припада дорском стилском реду, са применом посебне врсте тзв. палминих , пергамонских” капитела. И поред начелне припадности римској дорској архитектури, јасан је и индивидуални приступ клесара при обликовању најдекоративнијих примерака камене пластике базилике.