(untitled) (Baština, 2020)
Паралелни светови, алтернативна стварност, међупростор, то су елементи који су врло запажени у делима Харуки Муракамија. Други свет је место на које његови протагонисти одлазе у нади да ће тамо пронаћи истину о себи. Потрага за идентитетом, поремећај вишеструке личности, отуђеност, усамљеност, неинвентивност и проблеми савременог друштва преламају се кроз призму паралелних светова које креира у својим делима. У тој искривљеној слици стварности проналазе своје место његови ликови изгубљени у вртлогу безнађа са замагљеним емоцијама које покреће сурова реалност живота. Овај рад бави се проучавањем паралелних светова као феномена којим се Харуки Мураками служи приликом вајања својих ликова и обликовања романа. Анализирани су романи Хроника птице навијалице, 1Q84 и Норвешка шума. Приказани су паралелни светови у које улазе Муракамијеви протагонсти и алтернативна стварност као механизам за употпуњавање слике људског бића и његових животних фаза.