(untitled) (Baština, 2020)
Жена у народним баладама има бројне улоге и функције, те је њен лик у овим песмама „на међи” изразито комплексан. Она је понајчешће растрзана између својих емоција и правилâ патријархалног друштва. У народним баладама овај лик је често традиционалних схватања, за разлику од лирског субјекта у поезији Радмиле Лазић, који (номинално) пркоси увреженом поимању жене као такве. Циљ рада је да укаже на сличности и разлике између овог лика у народним баладама и у поезији Радмиле Лазић.