(untitled) (Baština, 2020)
Када је реч о теоријском и аналитичком приступу и проучавању категорије знања, једно од најчешће постављаних питања јесте питање докле досеже наше знање и који су његови манифестациони облици. Савремена теорија знања, базирана на постулатима античких мислилаца и филозофа класицизма, говори о три врсте знања: пропозиционална знања, перцептивна знања и знања заснована на сазнању да су одређене тврдње истините. У раду се износе, објашњњавају и аргументују основне карактеристике наведених врста знања према класификацији филозофа и епистемолога Ноа Лемоса и Тима Спрода. Такође, износе се и објашњавју разилике између два генерална погледа на природу оправданости знања, односно интернализма и екстернализма праћених именовањем бројних фактора који их прате.