CAUSING (FAKE) BANKRUPTCY SAMMARI (Heritage, 2020)
Značaj definisanja i prepoznavanja, zakonskog regulisanja instituta stečaj prviput je prepoznat u Engleskoj u XVI veku. NJegov cilj bio je da uspostavi fer odnos među poveriocima.Kao pravni institut stečaj je svojstven tržišnoj privredi pa je njegov razvoj vezan za nju. Prvi deorada posvećen je definisanju pojma stečaja, kako u zakonodavstvu, tako i u teoriji. Nakon toga u radu jeobjašnjen stečajni postupak i uloga svih lica koja se mogu javiti prilikom sprovođenja stečajnogpostupka i koja se brinu da stečajni postupak bude završen na najbolji mogući način, namirujući svepoverioce. Zloupotrebe vezane za prouzrokovanje stečaja i lažnog stečaja i njihovo definisanje uKrivičnom zakoniku Republike Srbije predmet je narednog dela rada. U ovom delu rada obuhvaćeno jei empirijsko istraživanje krivičnih dela protiv privrede (konkretnije krivičnih delaprouzrokovanje stečaja i prouzrokovanje lažnog stečaja) na teritoriji RS u desetogodišnjem periodu.Težišno je sagledan broj prijavljenih, optuženih i osuđenih lica za predmetna krivična dela