БИОМАСА КАО РЕСУРС У СТВАРАЊУ ЗЕЛЕНЕ ЕНЕРГИЈЕ (Heritage, 2022)
Пословне одлуке мултинационалних компанија као и локалних предузетника усмерене ка стицању профита, али и неодговорно понашање целокупног друштва један су од узрока нарушавања животног окружења. Такво понашање доводи до високог степена загађења животне средине које се  данас огледа  у многим аспектима живота људи. Наиме, коришћење технологија и материјала штетних по здравље људи и животну средину, али и прекомерена употреба природних ресурса оставља трагове на услове и квалитет живота, садашње али и будућих генерација.Повећана употреба ресурса чије је постојање у прирoди ограничено, оставља последице на здравље људи и на њихово природно окружење.  Намеће се неопходност успостављања равнотеже у реализацији економских циљева са поштовањем правила у заштити животне средине кроз очување биодиверзитета и коришћење природних ресурсакао извора енергије на један рационалан и одржив начин. У том циљу, поред природних ресурса сунца, ветра, и воде, биомаса све више добија на значају у пољопривредној производњи али и као енергент топлотне и електричне енергије .
Keywords: биомаса, обновљиви извори енергије, одржив развој, зелена енергија