(untitled) (Heritage, 2024)
Бајке су од круцијалног значаја за психички живот детета, за морални, социјални, емоционални и когнитивни развој личности. Кроз бајке деца предшколског узраста, сусрећу се са бројним проблемима и њиховим разрешењима. Захваљујући бајкама, дете има прилику да се идентификује са његовим омиљеним јунацима, доживи авантуре и научи каква правила понашања постоје у свету. Слушањем, читањем и гледањем бајки дете гради свој поглед на свет, обликује моралне вредности, упознаје се са позитивним моделима понашања и припрема се за живот у коме ће морати да прави сталне изборе. Бајке на деци близак начин указују на етичке проблеме и уче га да разликује добро од зла. У раду се разматра утицај бајке на развој деце предшколског узраста. Описује се појам бајке, структура и њене карактеристике. Наведени су најчешћи мотиви бајки. Указује се на терапеутски аспект бајке. Истакнут је и значај причања бајки деци са хроничним обољењима која су хоспитализована. Као и њихова идентификација са главним јунацима и изражавање доживљаја бајке кроз игру, драматизацију и цртеж. Бајке имају карактеристике фантазије и чаролије и омогућавају деци да замишљају и маштају. Дете може да тумачи различита искуства ликова, побеђује страх и постаје флексибилније у превазилажењу насталих тешкоћа. Децу предшколског узраста, занима фабула бајке. Они са великим интересовањем прате необичне и чудесне појаве и ликове, па онда њено идејно и морално значење. Бајке својом дужином и динамичном фабулом, брзином смењивања реалних и фантастичних слика доприносе побољшању пажње деце. Бајка је стекла епитет једне од најпроучаванијих књижевно-уметничких врста.Медиј помоћу кога се деца данас упознају са њеним садржајем у потпуности је промењен и углавном је реч о адаптацијама и екранизацијама ове старе књижевне врсте намењене деци. Бајка користи формуле, сталне бројеве, стереотипне почетке и завршетке, тачно понављање епизода. Ове приче су специфичне по свом стилу, мотивима, ликовима, одређењу простора и времена. Најпопуларније и најпознатије бајке никада нису у потуности јасне и увек остављају могућност за нова тумачења, што им неизбежно даје ноту магије, тајанствености и привлачности. Вредносну основу бајки, чини њихово катарзично дејство. Бајке су још од давнина имале исцељитељски утицај на децу и одрасле. Бајке и приче деца предшколског узраста користе како би сагледала свет око себе и усвојила основне појмове из живота. Омиљена бајка даје им осећај сигурности, ослобађа их страхова и стреса. Бајке имају позитиван ефекат и на развој деце предшколског узраста са хроничним обољењима. Измишљене бајке се користе, за размену и изражавање доживљаја хроничних обољења деце кроз игру и ликовно изражавање. Чак и када не говоре, деца своја осећања бола, беса, анксиозности, тескобе и страха, укључујући и страх од смрти, изражавају кроз игре, цртеже и у причама. То изражавање осећања ублажава стрес изазван хоспитализацијом Читањем, слушањем и гледањем бајки деца предшколског узраста усвајају различите облике понашања, откривају своје емоције и усвајају нове појмове. Бајке играју кључну улогу у животу детета јер подстичу развој комуникације и стваралаштва, критичког мишљењa и формирање друштвених ставова. Бајке утиче на све аспекте развоја детета предшколског узраста.