Biljni lekovi na bazi ekstrakta lista ginka kod blage demencije - Petrović, Silvana; Ušjak, Ljuboš (Arhiv za farmaciju, 2020)
Prema aktuelnoj monografiji EU Komiteta za biljne lekovite proizvode Evropske agencije za lekove (EMA/HMPC) za list ginka, Ginkgonis folium (Ginkgo biloba, Ginkgoaceae), biljni lekovi na bazi suvog prečišćenog kvantifikovanog ekstrakta lista ginka koriste se za ublažavanje (sa starošću povezanog) kognitivnog oštećenja i za poboljšanje kvaliteta života kod blage demencije. U kliničkim studijama je pokazana efikasnost hronične primene ekstrakta prevashodno kod pacijenata starosti preko 50 godina. Precizan mehanizam delovanja nije poznat. Prema Ph. Eur., ekstrakt treba da sadrži 22,0-27,0% flavonoida, 2,8-3,4% ginkolida A, B i C i 2,6-3,2% bilobalida, koji spadaju u aktivne sastojke, kao i najviše 5 ppm ginkolnih kiselina koje su potencijalni alergeni. Ove biljne lekove karakterišu odgovarajući režim doziranja i dužina primene, kontraindikacije, posebna upozorenja i mere opreza, interakcije i moguće neželjene reakcije.
Keywords: Ginkgo biloba; ekstrakt lista; blaga demencija; biljni lekovi; efikasnost i bezbednost